• Større skrift/kontrast • Normal visning
Ressursbase
Kurs/Konferanser
Spørsmål/svar
Om troshandboka.no
Om Nord-Norges Diakonistiftelse
Nyhetsarkiv
Hjem
STØRST AV ALT
gir kjennskap til den treenige Gud og hjelp til livstolkning og livsmestring for alle døpte i alderen 0-18 år, uansett funksjonsnivå.
NYHETSBREV
Ønsker du å motta nyheter
på e-post?

Ditt navn

Din epostadresse


For å hindre spam, skriv bokstavene i feltet.


Telefon:
(+47) 77 00 07 40

Telefaks:
(+47) 77 00 07 41

Postadresse:
Postboks 2013 Kanebogen
9497 HARSTAD 

Epost:
post@diakonistiftelsen.no

Hjemmeside:
www.diakonistiftelsen.no

Ansvarlig redaktør:
Kjeld Ingebrigtsen
Kultur /Drama / Musikk / Lek

Om sang
En del utviklingshemmede kan ikke lese. Noen kan lese, men har begrensninger i leseferdigheten. Det kan derfor være krevende å følge sangtekster mens sangen synges. Ved stadig repetisjon kan noen lære sanger utenat. Det oppleves som svært positivt når en utviklingshemmet gjenkjenner teksten i for eksempel en salme og kan synge med i kirken sammen med resten av menigheten.

Hvilke sanger
Bruk enkle sanger med enkel tekst og med få vers. Gjerne et kor eller lignende. Erfaringer viser at mange har problemer med å lære mer enn ett vers utenat. Et eksempel på en slik sang er: ”Hvem har skapt alle fuglene…”. Der er det flere vers, men versene er nokså lik, og det er bare ett eller noen få ord som byttes ut i hvert vers.

Eksempel på høvelige sanger kan være:
Ingen er så trygg i fare
Deilig er jorden
Vær meg nær o Gud
La oss vandre i lyset

I heftet ”Gudstjenesten og mennesker med psykisk utviklingshemming” er det bakerst i heftet eksempel på enkle liturgiske sanger som kan brukes under konfirmantforberedelsen og i kirken under konfirmantgudstjenesten.

Se forøvrig under gudstjenestearbeid i ressursbasen

Musikk
Alle mennesker liker musikk, også utviklingshemmede. Organisten må ”spille” en rolle i feks konfirmantundervisningen. For eksempel med en egen time hvor organisten spiller kjente sanger/melodier og viser hvordan et pipeorgel fungerer for konfirmantene. For dypt utviklingshemmede kan musikk være en måte å kommunisere på. Spill gjerne en melodi som konfirmanten har hørt fra han/hun var liten. Kanskje kan ”Kjære Gud jeg har det godt” gi en gjenkjennelse som kan forbindes med kirken

Daniel i Løvehulen – etter tekst fra barnebibelen
Nebukadnesar var død, og en ny konge var satt på tronen. Han het Dareios. Daniel var nå en av de fremste mennene i riket. Dareios ville gi ham mer makt.
» Les mer

En helt vanlig gutt
Tre fine musikkstykker som er spesielt egnet for barn som har behov for å identifisere seg med andre som sliter i hverdagen. Denne er også viktig for de som er rundt disse barna i hverdagen.
» Les mer

Hvis jeg kunne fly
Barn som pårørende er ofte en oversett gruppe. Når en i familien blir alvorlig syk, påvirker dette alle i familien. Det kan ofte kjennes både vanskelig og utfordrende for de voksne å snakke med barna om alt de lurer på, enten det gjelder liv eller død.

Nå er det utgitt en CD som kan gi trøst og oppmuntring til barn i slike vanskelige situasjoner.
» Les mer

Sangboksen min
Redaktør: Beate Folkestad Osdal
Antall kort: 30
Forlag: IKO-forlaget AS
Om boksen: Boksen inneholder 30 forskjellige sangkort, fra "0m jeg er liten eller stor" til "Lille Petter Edderkopp". På hvert kort er det en enkel illustrasjon på den ene siden og sangtekst med notelinje og besifring på den andre. En del av sangene er på både bokmål og nynorsk.

Mange av sangene er bevegelsessanger og kortene gir kort og greie beskrivelser av hvordan bevegelsene skal utføres.

MENY RESSURSBASE
Aktuell litteratur og film
Funksjonshemminger / Diagnoser
Gudstjenestearbeid
Individuelle planer
Kultur /Drama / Musikk / Lek
Lenker
Møte med foreldre
Pedagogiske hjelpemidler
Rettigheter / Tilskuddsordninger
Sorg- og krisearbeid
Tilrettelagte tiltak
Søk

 
 

Developed by Pricom AS © 2006 - Graphic design Highlight Studio
Xbox Live Gratuit