• Større skrift/kontrast • Normal visning
Ressursbase
Kurs/Konferanser
Spørsmål/svar
Om troshandboka.no
Om Nord-Norges Diakonistiftelse
Nyhetsarkiv
Hjem
STØRST AV ALT
gir kjennskap til den treenige Gud og hjelp til livstolkning og livsmestring for alle døpte i alderen 0-18 år, uansett funksjonsnivå.
NYHETSBREV
Ønsker du å motta nyheter
på e-post?

Ditt navn

Din epostadresse


For å hindre spam, skriv bokstavene i feltet.


Telefon:
(+47) 77 00 07 40

Telefaks:
(+47) 77 00 07 41

Postadresse:
Postboks 2013 Kanebogen
9497 HARSTAD 

Epost:
post@diakonistiftelsen.no

Hjemmeside:
www.diakonistiftelsen.no

Ansvarlig redaktør:
Kjeld Ingebrigtsen
Aktuell litteratur og film

I denne delen av ressursbasen vil du finne tips på bøker, filmer og annet materiell som egner seg i trosformidling til barn og unge med spesielle behov.

Du vil her finne både menighetspedagogiske og spesialpedagogiske bøker.

Bøker som er egnet for barnets egentilnærming til både trosliv og livsforståelse vil du finne under kategorien pedagogiske hjelpemidler.

I kategorien bakgrunnsstoff vil du finne bøker og filmer som skildrer situasjoner til personer som har en funksjonsnedsettelse av en eller annen art.

I kategorien tankevekkere vil du finne i hovedsak bøker og filmer som ut fra et mer fritt ståsted bringer til torgs verdifullt materiale til inspirasjon og ettertanke for dem som har med mennesker som trenger noe ekstra å gjøre.

Foreta ditt valg av kategori på menyen til høyre.

"Versting" med AD/HD
Undertittel: Et nødvendig problem eller bare en utfordring
Forfatter: Edvard Johansen
Antall sider: 197
Forlag: Direkte forlage AS
Om boka: Forfatteren har en sønn med lidelsen AD/HD, som er en hjernefunksjonsfeil. Lidelsen kan gi store problemer alt fra førskolealder, noen ganger helt fra fødselsøyeblikket. I dette tilfellet ble ikke lidelsen tatt alvorlig nok av fag- og helsepersonell, og dermed fikk sønnen diagnosen først i en elder av 40 år. Da var han blitt narkoman og kriminell og vandret inn og ut av fengsler. Selv om faren hele tiden har forsøkt å skaffe gutten nødvendig hjelp i form av medisin og behandling, har han ikke fått den. Selv i dag, når sønnen endelig har fått diagnosen, får han ikke den rette hjelpen, fordi det er så strenge restriksjoner på medisineringen han må ha for å fungere normalt.
» Les mer

Arne på leir
Forfatter: Eli Rangsøy Barman og Arnhild Gjendem
Antall sider: 14
Forlag: Nota Trykk Forlag
Om boka: Boka handler om Arne som skal på leir hvor han får være sammen med andre. De Synger, spiller, leker og lærer om Jesus.
Boka har stor, enkel tekst og er enkelt illustrert.

Bjørnar
Forfatter: Ragnhild Tangen
Antall sider: 30
Forlag: Lunde Forlag
Om boka: Boka handler om Bjørnar som er hjerneskadet. Vi følger han i hverdagen sammen med foreldre, storebror og lillesøster.
Enkel tekst til hvert bilde. Illustrert med store fotografier.

Boka om Hallbjørns bibelgruppe
Forfatter: Eli Rangsøy Barman og Arild Gjendem
Antall sider: 15
Forlag: Nota Trykk Forlag
Om boka: Hallbjørn bor hjemme, men skal flytte i egen leilighet snart. Han drar på arbeid hver dag. Hallbjørn er med i en Bibelgruppe og har flere venner der.
Boka har stor, enkel tekst og er enkelt illustrert.

Den første boken om Sirius
Forfatter: Lisbeth Iglum Rønhovde
Forlag: InfolitenBOK
Om boka: Dette er en bok for barn med diagnosen AD/HD eller annen utfordrende atferd, deres foreldre og søsken, og lærere. Boken består av en introduksjon der leseren blir presentert for Sirius. Så følger to separate fortellinger om ham, og en faktadel beregnet på lærere og foreldre. Fortellingen om Sirius fortsetter i Sirius - i farta

Det store lyset
Forfatter: Leif Arne Grimstad
Antall sider: 44
Forlag: Solhaugen Forlag
Om boka: Boka handler om Erlend og konfirmanttida hans. Erlend har Down Syndrom.

Dette er mitt liv
Forfatter: Arne Teigland
Antall sider: 77
Forlag: Lunde Forlag
Om boka: Hovedpersonen i boka er forfatteren av boka. Arne Teigland har Down Syndrom. Han forteller om sin egen barndom, konfirmanttid, fritidsaktiviteter, jobb, om å være psykisk utviklingshemmet, alderdom m.v..

En glemt dimension - utviklingshæmmedes religiøsit
Forfattere: Pedagoger, prester, foreldre og venner
Redigert av Frank Ulmer Jørgensen og Anette Jensen
Forlag: Materialcentralen
Om boka: Forfatterne skriver på bakgrunn av egne erfaringer og uttrykker samstemmig, at utviklingshemmede – når de får mulighet å utfolde det – ofte er i besittelse av et rikt religiøst liv. Religion kan spille en vesentlig rolle også i deres liv.

Gutten til venstre
Forfatter: Sverre Henmo
Antall sider: 202
Forlag: Gyldendal
Om boka: Sverre Henmo har skrevet en fengslende roman om livet som student, om et vakkert forhold mellom to brødre, der den ene ikke er som alle andre, og om en familie, der alle har dårlig samvittighet.
» Les mer

Helga – ikke helt som deg og meg
Forfatter: Randi Tyvold Drange
Antall sider: 34
Forlag: Sigma Forlag
Om boka: Boka handler om helga og hennes liv fra hun var født fram til konfirmasjonstiden. Helga er autist og bor sammen med mor, far og 3 søsken.

Herleik - fri som fuglen
DVD - Dokumentar
Regi: Karl Emil Rikardsen
Lengde: 48 min
Om DVD`en: Det unike kunsteriske talentet til Herleik Kristiansen ble oppdaget på 1970-tallet da Herleik var i begynnelsen av tjueårene. Siden den gang har han hatt en imponerende produksjon av kunst, hovedsaklig linosnitt og skulpturer.

Filmskaperne har fulgt kunsteren i arbied og fritid over en periode på 2 år. "Herleik - Fri som fuglen" er et varmt portrett av en stor kunstner, samtidig som filmen retter et skarpt lys mot behandlingen av psykisk utviklingshemmede i dagens Norge.

Høytfungerende autisme og Asperger syndrom
En innføring for voksne
Forfatter: Mie Mohlin og Magne Medhus
Forlag: Omnipax
Om boka: Boka gir et første innblikk i hvordan funksjonshemningen kan arte seg. Boka inneholder også en liste over forslag til videre lesning, både av faglitteratur og skjønnlitteratur.

I en annen verden
DVD
Produsent: Statped Nord og Autismeforeningen
Lengde: 24 min
Om DVD`en: ”I en annen verden” handler om Nikolai og Andreas som begge har Asperger syndrom. Vi følger dem i deres hverdag. Gjennom intervjuer med foreldre, fagfolk og lærere belyses erfaringer med Asperger syndrom generelt, men også de erfaringer som Statped Nord har gjort gjennom det erfarings- og forskningsbaserte prosjektet "Barn og unge med Asperger i skolen".

Jeg fikk følge et liv
Undertittel: om etikk og menneskeverd knyttet til mennesker med Downs syndrom
Forfatter: Torunn Bjørnstad Båtvik
Antall sider: 91
Forlag: Lunde forlag
Om boka: Hvordan er det å få et barn med Downs syndrom? Her beskrives de gleder og verdier et slikt barn kan bringe. Boken er et vakkert vitnesbyrd om menneskeverd.
» Les mer

Jenta fra Oz
DVD
Produsent/Regissør: Eirik Kaasa Eliassen/Pål Winsents
Lengde: 59 min
Om DVD`en: Jenta fra Oz er en film om hvor mye vi ønsker at psykisk utviklingshemmede Christina skal bli like "normal" som oss. I løpet av ni år har regissør og Christinas onkel, Pål Winsents, fulgt familiens vei gjennom akseptasjonsfasen, testene, utredningene og den uungåelige skillsmissen fremtil Christina skal integreres på den norske enhetsskolen, hvor alle er like.
» Les mer

Kjære Gabriel
Forfatter: Halfdan W. Freihow
Antall sider: 185
Forlag: Font Forlag
Om boka: En nærværende og vakker bok om et autistisk barn. Freihow skriver med stor kjærlighet og respekt om sitt forhold til sin autistiske sønn. ”Min sønn med autisme har lært meg mye om språk. Mye jeg som forfatter aldri har tenkt på. For Gabriel må språket være presist og konkret. Ellers raser verden sammen.” (H. Freihow)

Klart jeg kan
Forfatter: Linda Lillevik
Antall sider: 44
Forlag: Eide Forlag
Om boka: Boka handler om Kristine som har Down Syndrom. Vi følger henne gjennom en dag – fra hun er hjemme til barnehagen, på akvariebesøk og i bassenget.
Boka har gode fotografier. Den er også illustrert med ”tegn til tale”.

Klart vi tør
Forfattere: Linda Lillevik og Kjell Ove Storvik
Forlag: Eide forlag
Antall sider: 47
Om boka: Kristine er ei sjarmerende jente på 4 år som har Downs syndrom. I Klart vi tør får vi være med henne, familien og hunden Raja på strandtur. Der møter vi Kristines bestevenninne Marie. En spennende dag venter, med nifse utfordringer, skumle krabber og deilige overraskelser.

Boka er utstyrt med enkle illustrasjoner av mye brukte tegn i det norske tegnspråket. Illustrasjonene er knyttet opp mot handlingen, og gjør det lett og morsomt å øve inn tegnene. Dette er en aktivitetsbok for alle barn.

Martes bok
Forfatter: Mie Mohlin og Magne Medhus
Forlag: Omnipax
Om boka: Marte har autisme. Marte skal på sommerferie! Hun skal være en uke på Sommerøya sammen med Guro, som går i klassen hennes, og Martes kusine som er 19 år og heter Frida. De skal reise med båt, og på Sommerøya kan de bade og ri og treffe nye venner. Jentene gleder seg. Men kanskje er det litt skummelt også, å være på et helt fremmed sted?
De møter og blir kjent med bl.a. Ola, som har Asperger syndrom.

Martin og Kristuskransen
Forfatter: Brad Springer
Antall sider: 36
Forlag: Verbum
Om boka: Vi møter mannen Martin og hans venn Morten. En dag mens han tenker på Gud, begynner han å tegne perler i mange farger. Hver farget perle betyr noe spesielt som Martin skal tenke på når han snakker med Gud.
Gode illustrasjoner og enkel tekst.

Med vitende og vilje
Om funksjonshemming, diskriminering og krenkelse
Forfatter: Toril Heglum og Ann Kristin Krokan (red)
Forlag: Kommuneforlaget
Om boka: Denne boken tar utgangspunkt i samfunnets manglende evne til å mestre hele variasjonsbredden av individer. Den forteller historiene om utestengning, diskriminering og overgrep mot funksjonshemmede på alle områder og nivåer i samfunnet. Boken gir et sterkt innblikk i hva det gjør med mennesker å bli utsatt for de krenkelsene dette innebærer.

Min sønn - mitt håp
Forfatter: Svanhild Hals Strøm
Forlag: Bjørgli Forlag
Om boka: Dette er en sann fortelling om en gutt som fikk diagnosen autist som liten, bare få år gammel. En gripende bok om en mors betraktning rundt det å ha fått et annerledes barn, og om barnehagetid, skolegang, pubertet og flytting hjemmefra. Det blir også tatt opp møtet med et tungrodd system i samfunnet.

Mor Bare Diller
Undertittel: Om et hyperaktivt MBD-barn
Forfatter: Marianne Ås
Antall sider: 108
Forlag: Cappelen
Om boka: Minimal Brain Dysfunction - hyperaktivitet - hyperkinesi - betegnelsene er mange, men kunnskapen blant helsepersonell, førskolelærere og lærere som foreldre søker støtte hos, er ofte svært mangelfulle.
» Les mer

Porten
Undertittel: En historie om vegen ut av autistisk isolasjon
Forfatter: Tom Roland Ekeberg
Forlag: Saeculum Forlag
Om boka: Dette er historien om en oppvåkning og en mental forening av to splittede verdener. Dette er også historien om og historien til, Tom Roland Ekeberg, som har tatt de avgjørende skrittene fra sitt private, lukkede rom – til en ny tilværelse i kontakt med samfunnet og medmennesker. I boken beskriver han utførlig sin egen subjektive virkelighet, før og etter forandringen, men først og fremst forteller han om selve veien tilbake, den betydningsfulle overgangen fra isolasjon til de første vage konturene av et sosialt fellesskap – om selve PORTEN inn til en ny verden.

På kollisjonskurs med verden
DVD
Undertittel: om barn og unge med ADHD
Produsent: ADHD-foreningen
Lengde: 29 min
Om DVD`en: ”På kollisjonskurs med verden” handler om hvordan man kan skape best mulig livskvalitet og læringsmiljø for barn og unge med ADHD og deres familier.

På onsdag Knut Kristian
Forfatter: Eli Rangsøy Barman og Arild Gjendem
Antall sider: 15
Forlag: Nota Trykk Forlag
Om boka: Vi møter Knut Kristian som er 36 år. Han er lam i beina og sitter i rullestol. Han har også en skade i hodet slik at det er vanskelig for han å lese. Knut Kristian er glad i Jesus. Hver onsdag er det møte i kirken om Jesus.
Boka har stor, enkel tekst og er enkelt illustrert.

Sirius - i farta
Forfatter: Lisbeth Iglum Rønhovde
Forlag: Barnas forlag / Høyskoleforlaget
Om boka: Sirius ser ut som alle de andre barna, men inne i seg har han et problem som kalles AD/HD. Noen kaller det MBD, og andre snakker om å være hyperaktiv. Det er derfor Sirius oftere enn andre barn blir utålmodig og bråkete. Det er derfor han oftere enn de andre ikke finner frem bøkene sine, ikke gjør det han skal i timene, krangler med søsknene sine eller plutselig gjør ting som andre syns er dumme, barnslige eller farlige.

Sirius – i farta handler om Sirius i forhold til søsken og jevnaldrende. Boken har også en faktadel beregnet på foreldre, søsken og lærere.

Tilleggsinformasjon:
Lisbeth Iglum Rønhovde har også utgitt Den første boken om Sirius som bl.a. inneholder en fortelling om da Sirius fikk diagnosen og en "typisk" fortelling fra skolehverdagen.

Sirius i barnehagen
Sirius er allerede etablert som en skolegutt på ca 9 år. Fprtellingene i Den første boken om Sirius handler henholdsvis om at Sirius får diagnosen ADHD og en typisk konfliktsituasjon i skolen. Fortellingene i Sirius - i farta handler om Sirius sammen med søsken og jevnaldrende.

Forfatteren har på bakgrunn av mange forespørsler fra føskolesektoren sett tilbake på da Sirius gikk i barnehagen.

Del 1 skildrer en formiddag i barnehagen og er ment å skulle sette barna rett inn i hvordan Sirius har det. Her møter vi Sirius fra han ankommer på sin vanlig travle måte. Vi følger han i et par timer, gjennom lekeaktiviteter og konflikter som mange barn vil kjenne seg igjen i. På denne måten får vi etablert Sirius hos førskolebarna.

I del 2 skildres ulike enkeltsituasjoner på et mer overordnet nivå. For førskolebarn vil det antakelig bli for omfattende å lese denne delen som en helhet. Tanken har vært at hvert av "bildene" kan leses enkeltvis og kanskje fungere som tema for samtale, i samlingsstund i barnehagen eller når en situasjon har oppstått som har i seg elementer av det ett av "bildene" omhandler.

Skoleklart
Første bok om Kristine var Klart jeg kan, som forteller om hverdagen til ei lita jente med Downs syndrom. I Klart vi tør får vi være med Kristine og familien på strandtur.

I denne boken er Kristine blitt skolejente, og i Skoleklart følger vi henne fra første skoledag fram til jul - og deler små og store begivenheter med Kristine og de andre elevene i klassen hennes. Boka er utstyrt med enkle illustrasjoner av mye brukte tegn i det norske tegnspråket. Illustrasjonene er knyttet opp mot handlingen, og gjør det lett og morsomt å øve inn tegnene. Dette er en aktivitetsbok for alle barn.

Slik kan det være...
... å ha høytfungerende autisme og Asperger syndrom
Forfatter: Mie Mohlin og Magne Medhus
Forlag: Omnipax
Om boka: Autisme og Asperger syndrom er funksjonshemninger. I denne boka får vi mer kjennskap om hvordan Marte og Ola, og andre barn med autisme og Asperger syndrom kan ha det.

Tom André vant livet
Forfatter: Odd Kjell Skjegstad
Antall sider: 62
Forlag: Odd forlag
Om boka: "Tom André vant livet" er en bok om en ung mann med Downs syndrom. Han hadde åtte operasjoner i magen før han fylte ett år. Legene kunne ikke forklare foreldrene hvorfor han levde. Han vant livet, han har god utdannelse og arbeider i en vernet bedrift. Tom André er en alsidig ung mann som spiller på mange strenger
» Les mer

Tre med ADHD
DVD
Produsent: Birkelid kompetansesenter og ADHD-foreningen.
Lengde:36 min
Om DVD`en: Andreas (13), Renate (13) og Henrik (14) har diagnosen ADHD. På mange måter er de som tenåringer flest. En manglende evne til å hemme og koordinere impulser gir seg imidlertid utslag i konsentrasjonsproblemer, et høyt aktivitetsnivå og impulsivitet.

Treet
Undertittel: En historie om autisme, uforstand og forvandling
Forfatter: Aase Wahl og Tom Roland Ekeberg
Forlag: Yggdrasil Forlag
Om boka: Boken er et samarbeid mellom to som møttes i 1986/87. Den ene var autistisk og den andre var terapautisk hjelper. Samspillet mellom disse to utviklet seg og førte dem begge inn i en forvandlingsprosess. Deres historie brukes i denne boken til å synliggjøre flere virkelighetsplan.
» Les mer

MENY RESSURSBASE
Aktuell litteratur og film
•  Bakgrunnsstoff
•  Menighetspedagogikk
•  Seksualitet
•  Spesialpedagogikk
•  Tankevekkere
Funksjonshemminger / Diagnoser
Gudstjenestearbeid
Individuelle planer
Kultur /Drama / Musikk / Lek
Lenker
Møte med foreldre
Pedagogiske hjelpemidler
Rettigheter / Tilskuddsordninger
Sorg- og krisearbeid
Tilrettelagte tiltak
Søk

 
 

Developed by Pricom AS © 2006 - Graphic design Highlight Studio
Xbox Live Gratuit